Ελληνικό Σχέδιο Εξόδου από την Κρίση
Το Εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα εξετάζει το σημερινό θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο, όπως έχει διαμορφωθεί μετά από τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά στη νέα οικονομική διακυβέρνηση και την Ελλάδα. Εξετάζονται οι πραγματικές αιτίες της κρίσης, αλλά και οι πολιτικές διαχείρισης του δημοσίου χρέους τόσο σε εθνικό επίπεδο, με γνώμονα την αναπτυξιακή προοπτική, όσο και σε ευρωπαϊκό, ώστε να καταστεί βιώσιμη η εξυπηρέτησή του. Στόχος είναι η διατύπωση προτάσεων για την αντιστροφή της δεινής κατάστασης της χώρας, μέσω της αξιοποίησης κλάδων όπου η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα κράτη: τουρισμός, ναυτιλία, ενεργειακός και ορυκτός πλούτος, γεωργία και αλιεία.
Θεματικές Ενότητες:
- Το νέο Ευρωπαϊκό πλαίσιο και η Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση
- Η Ελλάδα απέναντι στα νέα σχέδια για την Ευρωζώνη
- Τα Σχέδια εξόδου της Ελλάδας από την κρίση
- Ελλάδα – ΕΕ (Κοινοτικοί και άλλοι πόροι: ΕΣΠΑ, κοινοτικός προϋπολογισμός, ΕΤΕπ)
- Προτάσεις για αύξηση των Δημοσίων Εσόδων
- Μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα και στη δημόσια διοίκηση
- «Rebranding Greece» - Πολιτισμική Διπλωματία
- Η Ελλάδα, η ΕΕ και η παγκόσμια ανακατανομή ισχύος μετά την κρίση
"Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση-Τα σχέδια εξόδου της Ελλάδας από την κρίση", με φιλοξενούμενους ομιλητές τον Ομότιμο Καθηγητή Παναγιώτη Καζάκο κ' τον Καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια.
"Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση -Πολιτικό σύστημα και δημόσια διοίκηση", με φιλοξενούμενους ομιλητές τον Καθηγητή Αντώνη Μακρυδημήτρη και τον Καθηγητή Γιώργο Σωτηρέλη.
"Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση - Πολιτικές ανάπτυξης και αξιοποίηση κοινοτικών πόρων", με φιλοξενούμενους ομιλητές τον Καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα κ' τον Καθηγητή Πλούταρχο Σακελλάρη.