Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση
Το Πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην καλύτερη κατανόηση της Ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, όπως διαμορφώθηκε με την υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβώνας και υπό το φως των προκλήσεων της πρόσφατης οικονομικής κρίσης. Εξετάζεται η προσπάθεια της ΕΕ να ρυθμίσει την ισορροπία δυνάμεων στο εσωτερικό της και να φέρει περισσότερη αποτελεσματικότητα στη λήψη των αποφάσεων με στόχο να επιτευχθεί μια βιώσιμη ισορροπία μεταξύ των επιπέδων διακυβέρνησης, μεταξύ μεγάλων και μικρών κρατών-μελών και μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων περιοχών. Εξετάζεται, επίσης, πώς το όλο εγχείρημα έχει εμπλουτισθεί, αλλά και επιβαρυνθεί, από τη μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της ΕΕ. Τέλος, αναλύονται τα κενά στο σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, τα οποία αποκάλυψε η πρόσφατη οικονομική κρίση, και πως θα πρέπει να ενισχυθούν και να διευρυνθούν τα υπάρχοντα εργαλεία με σκοπό το συντονισμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ερευνάται η εσωτερική οργάνωση της Ελλάδας ως προς την ευρωπαϊκή της πολιτική σε σύγκριση με εκείνη άλλων ευρωπαϊκών κρατών-μελών.
Θεματικές Ενότητες:
- Θεσμικό πλαίσιο και λήψη των αποφάσεων στην ΕΕ
- Ο επηρεασμός των αποφάσεων της ΕΕ (Lobbying in the EU)
- Το σύστημα ευρωπαϊκής πολιτικής των άλλων κρατών-μελών
- Απολογισμός τριάντα χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ
- Διεύρυνση της ΕΕ
- Εξωτερικές πτυχές του τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ)
- Προϋπολογισμός ΕΕ: ΕΣΠΑ
- Η κρίση του Ευρώ και οι επιπτώσεις της
"Η ελληνική κοινή γνώμη απέναντι στην κρίση", με φιλοξενούμενο ομιλητή τον Καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλο
"Ελλάδα, ΕΕ και η παγκόσμια ανακατανομή ισχύος μετά την κρίση", με φιλοξενούμενο ομιλητή τον Καθηγητή Χαράλαμπο Παπασωτηρίου.